Recommended Posts

I don't like the looks of that driveshaft. No calculations or deep analysis, just a foreboding feeling.

 

If it was mine I would lengthen the front section and locate the carrier a few inches from the rear of the X-frame. Then get rid of the CV joints and run the driveshaft Chevy X-frame style with single joints. Just looks like too much "stuff" in there.

 

There is a possibility that the cross modifications and all that stuff rotating could be turning the rear of the frame into a big tuning fork. A gusseted crossmember at the rear kick up might be a worthwhile morning's work.

 

image.png.f380630fcf73747450224e6c0c65bb33.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just looked at an earlier post by telriv which answers my question.  Looks like I have to do some grinding.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Driveshaft your commenting on runs smooth till 70mph.  I'm thinking if I phase it right it will work perfect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rapon,

 

     1964 out of phase by 67 1/2*.. See that double groove where it is missing one spline on the female side????  Well that would have matched up with the "Pin" in the male spline, if it was still there, which doesn't look like it is,  & would have been located 67 1/2* diff. between the front & rear shafts. NOW you need to calculate 67 1/2*.

 

Tom T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you look real close at the 12 o’clock position between the splines, there is a pin, which I intend to grind out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, telriv said:

Rapon,

 

     1964 out of phase by 67 1/2*.. See that double groove where it is missing one spline on the female side????  Well that would have matched up with the "Pin" in the male spline, if it was still there, which doesn't look like it is,  & would have been located 67 1/2* diff. between the front & rear shafts. NOW you need to calculate 67 1/2*.

 

Tom T.

Clock it 3 grooves

Tom M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now that I look closer I see the pin.

Use a hammer & a punch & knock it out & reposition it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, 1965rivgs said:

Joe,

 That cant be the `63 Riviera because it has a CV joint in it. Are you sure you have the shop manual for the full size models? Can you post a scan of the cover?

Tom M

 

Tom,

 

Looks like your right.  The previous owner gave this manual to me when I bought the car.  Guess he didn't have the right one and now neither do I. 

Shop Manual Cover.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will see if that is possible.  Got to clean it up first to see what’s what.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Here's another idea: use the rear half of the 65 shaft (with the two CV joints).  Fab a new, shorter front shaft.  Then, as the 64 manual says, "because of the constant velocity joints at the center and rear of the 4700 propeller shaft, the car is not sensitive to pinion angle adjustments."

Edited by KongaMan (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/3/2019 at 2:42 PM, telriv said:

The '63 DynaFlow shaft from the factory is supposed to be approx. 37 1/2* out of phase That's why the joints on the front & rear shafts DO NOT line up.  IF you try to line them up you will have a vibration.

The '64/'65 &'66 shafts all have two CV (constant velocity) joints. These shafts from the factory were 67 1/2* out of phase. Designed that way. One of the MANY mistakes made/taken by most driveshaft re-builders. It happens all the time. They call & tell their customer  the shaft is out of phase & if you try to tell them ANYTHING diff. you don't know what your talking about.

I take that you need to use the shorter shaft because the 700R4 is longer then the DynaFlow & you ALSO have an adapter behind the "Nail" that ALSO adds to the length. SO, bottom line is too phase it correctly to mimic the original '63 shaft & you should then be good to go.

 

 

Tom T.

Hey Tom's,

So guy's I'm getting ready to re-phase the drive shaft for my 63 with the 700r4 that is now set at 0 deg.  I believe the 63 Riviera is a 4700 series.  Based on the figure 6-69 on page 6-33 of the 63 shop manual shows it 101 deg for a 4700 series.  Although throughout the thread I believe everyone is in agreement with the shaft being phased at 37.5.  So my question is where did the 37.5 come from if not the service manual.  I see 2 basic possibilities.  Set it at 37.5, or set it at 101 which is set it like the one is set that was originally in my car with the Dynaflow and didn't vibrate at any speed. ( Please see the picture above of my original shaft on the right.)  Sure looks much more like 101 than 37.5.  Am I looking at this correctly? Please see my drawing. The people at the driveshaft shop think I'm out of my mind and I'm beginning to wonder myself.  I know you told me about the tool on e-bay to set up the pinion angle but when I went to purchase (The Same Day) it it was already sold.  That my friend is the story of my life. Please look at the drawing I did.  Is this right?  Do I have this right?  Incidentally the one that I have on the left side with the 2 CV joints is a 65 unit that looks like the 67.5 doesn't it? 

Driveshaft Phase Degrees.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, fxrspjc said:

Hey Tom's,

So guy's I'm getting ready to re-phase the drive shaft for my 63 with the 700r4 that is now set at 0 deg.  I believe the 63 Riviera is a 4700 series.  Based on the figure 6-69 on page 6-33 of the 63 shop manual shows it 101 deg for a 4700 series.  Although throughout the thread I believe everyone is in agreement with the shaft being phased at 37.5.  So my question is where did the 37.5 come from if not the service manual.  I see 2 basic possibilities.  Set it at 37.5, or set it at 101 which is set it like the one is set that was originally in my car with the Dynaflow and didn't vibrate at any speed. ( Please see the picture above of my original shaft on the right.)  Sure looks much more like 101 than 37.5.  Am I looking at this correctly? Please see my drawing. The people at the driveshaft shop think I'm out of my mind and I'm beginning to wonder myself.  I know you told me about the tool on e-bay to set up the pinion angle but when I went to purchase (The Same Day) it it was already sold.  That my friend is the story of my life. Please look at the drawing I did.  Is this right?  Do I have this right?  Incidentally the one that I have on the left side with the 2 CV joints is a 65 unit that looks like the 67.5 doesn't it? 

Driveshaft Phase Degrees.jpg

Sorry, the picture of my shaft is on the first page of this thread not above, sorry.

On 4/4/2019 at 3:10 PM, 1965rivgs said:

A scan from the `63 shop manual....specs phasing of the 4700 (Riviera) d-shaft at 101* degrees??? Mistake?

Tom M

`63 prop shaft phasing.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joe,

  You have a bit of a hodge podge going on here in that you have deviated from stock with the front driveshaft (who knows if they welded the yoke with the same phasing relative to the grooves?) and have changed the length of the original transmission and therefore the position (up or down), relative to the frame, of the front yoke of the driveshaft. You have also changed the length of the front shaft and POSSIBLY the relationship between the position of the front yoke relative to the splines which index front and rear shafts to each other. I note these things not to be critical but to make the point that maybe the original specs are not applicable at this stage.

  I think what I would do is place the front yoke of the driveshaft at the factory height, relative to the frame, making adjustments for the increased length of the trans, by shimming the trans mount. Use the year appropriate factory center bearing and as a starting point use the phasing from your original `63 driveshaft. As a second option try the 67 and 1/2 phasing. If that proves unsatisfactory try moving the front to rear shaft relationship by one groove at a time until you find the phasing that works best. I know this requires quite a bit of back and forth but sometimes that`s the way "custom" changes work out...and how we learn.

  I know you dont want to incur the cost of rebuilding the rear half of the `65 driveline but adding the CV joints will help to take the rear pinion angle out of the equation.

Tom Mooney

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, 1965rivgs said:

Joe,

  You have a bit of a hodge podge going on here in that you have deviated from stock with the front driveshaft (who knows if they welded the yoke with the same phasing relative to the grooves?) and have changed the length of the original transmission and therefore the position (up or down), relative to the frame, of the front yoke of the driveshaft. You have also changed the length of the front shaft and POSSIBLY the relationship between the position of the front yoke relative to the splines which index front and rear shafts to each other. I note these things not to be critical but to make the point that maybe the original specs are not applicable at this stage.

  I think what I would do is place the front yoke of the driveshaft at the factory height, relative to the frame, making adjustments for the increased length of the trans, by shimming the trans mount. Use the year appropriate factory center bearing and as a starting point use the phasing from your original `63 driveshaft. As a second option try the 67 and 1/2 phasing. If that proves unsatisfactory try moving the front to rear shaft relationship by one groove at a time until you find the phasing that works best. I know this requires quite a bit of back and forth but sometimes that`s the way "custom" changes work out...and how we learn.

  I know you dont want to incur the cost of rebuilding the rear half of the `65 driveline but adding the CV joints will help to take the rear pinion angle out of the equation.

Tom Mooney

Hodge Podge to say the least.  I think what you are saying about the trans height and shimming it is right on point.  I will use that as a starting point.  I'll measure the difference in height from the bottom of the trans mount to the center of the output shaft on both the Dynaflow and the 700r4 and try and determine where the trans should sit on the cross member in relationship to height. Then I'll try to make up the difference with trans shims or carrier bearing shims.  Hope if anything has to be shimmed it's the trans as not to disturb the rear shaft angle. I will also set up the phasing of the shaft as a copy of the original shaft which I still have that no one has ever messed with and has no vibration.  It looks like it's at 101 and that is where I'm going to start from.  I'll also use the carrier bearing from the 63 which is the taller of the two at about 5 1/4 inches.  Man I hope that if the trans has to be moved it's up and not down.  Do you have any idea of where I could buy new CV joints for the rear half of a 65 shaft?  I found rebuilding kits, but if I do a rear half shaft with CV joints I would like to buy them new if possible.  Thanks again for your time Tom.  I'm sorry to keep bothering you

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just wanted to update anyone that's interested.  I tried several times, after removing pin on splines to see if all vibrations would be eliminated moving the to the factory spec. location.  Unfortunetly, the way my shaft was welded, the spline spacing was about 43 degrees and 27 degrees.  (I couldn't get it near the 33 or 37 degrees.)   Both of which enhanced vibrations in the 40-45mph area and 60mph on up.  So I ended up putting it back at 0 degrees and my vibrations went away.  Except for above 70mph which isn't really that bad.  This is on a gear vendors, overdrived 64 riviera with a shortened driveshaft.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...